Zastave držav sveta
Evropa - Zastave držav sveta | Nacionalna zastava

Evropa

Evropa je celina katere meje so Atlantski ocean na zahodu, Arktični ocean na severu, Sredozemsko morje na jugu. Kot vzhodno mejo z Azijo so iz zgodovinskih razlogov (ozemlje Rusije pred prodiranjem v Sibirijo) določili gorovje Ural in reko Ural na vzhodu, nekateri viri pa kot mejo navajajo kar 60. poldnevnik, ki leži še malenkost vzhodneje od Urala. Najbolj deljena mnenja so glede meje med Kaspijskim jezerom in Črnim morjem na jugovzhodu. Najbolj razširjeno mnenje postavlja mejo po Kavkazu po južni meji Ruske federacije, nekateri k Evropi štejejo tudi zakavkaške države Gruzijo, Armenijo in Azerbajdžan, medtem ko drugi mejo med celinama postavljajo na reko Kuban severno od Kavkaza. Meja med celinama nato teče iz Črnega v Sredozemsko morje po ožinah Bospor in Dardanele, ki ločujeta Balkanski polotok od Male Azije.


Geografsko je torej Evropa le zahodni del (zahodna petina) superceline Evrazije, ki jo tvori z Azijo; v dve celini ju razločujemo zaradi političnih in zgodovinskih vzrokov. Po velikosti je Evropa z 10.149.253 km² druga najmanjša celina, le malo večja od Oceanije, po prebivalstvu - 700.990.000 - pa tretja največja, za Azijo in Afriko.

Ključne besede: Vse oznake, seznam zastav, Bolgarija, Islandija, Grčija, Španija, Nemčija, Rusija, Nizozemska, Azerbajdžan, Danska, Švica, Irska, Srbija, Švedska, Madžarska, Ciper, Poljska, Andora, Portugalska, San Marino, Italija, Finska, Moldavija, Bosna in Hercegovina, Turčija, Slovenija, Kazahstan, Francija, Estonija, seznam držav, svetovne države, informacije, zastave držav na svetu, zastave, nacionalne zastave, Monako, Črna gora, Belorusija, Armenija, Vatikan, Albanija, Litva, Združeno kraljestvo, Avstrija, Makedonija, Latvija, Hrvaška, Belgija, Slovaš državne zastave, zastavo države, zastave držav.

Citiranje: Wikipedia.org

Ključne besede: informacije, Seznam držav, Evropa, vse oznake, nacionalne zastave, zastavo države, zastave, zastave držav, gospodarstvo, državne zastave, promet in telekomunikacije, svetovne države, seznam zastav, demografija, zastave držav na svetu, energetika, politike.